Rotačné Plochy - Z histórie kolesa
Menu Content/Inhalt
Úvod arrow Články arrow Z histórie kolesa

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?

Kto je pripojený?

Práve je pripojených:
4 Hostí

Štatistika stránky

Členov: 834
Správ: 326
Odkazov na stránky: 29
Návštevníkov: 3142810
ZÁKLADNÉ ŠKOLY
STREDNÉ ŠKOLY
VYSOKÉ ŠKOLY
Z histórie kolesa Tlačiť Email
Napísal Administrator   

Jedným z najvýznamnejší­ch vynálezov ľudstva je nepopierateľne koleso. Jeho vynález sa datuje okolo roku 5000 pred n. l. a to v starovekej Mezopotámii­, pravdepodobne v súvislosti s hrnčiarskym kruhom [30]. Približne v rovnakom čase sa koleso objavilo aj v Európe. Neskôr sa začalo využí­vať v doprave a to v kombinácii s osou a druhým kolesom, pričom vznikli prvé dopravné prostriedky ako "kára" a "voz" (obr. 1).

Koleso2.jpg

Obr. 1: Staroveký kolesový voz z roku 2500 pred n. l. nájdený pri jazere Sevan, Arménsko

Podľa archeologických nálezov bolo najstaršie koleso nájdené v Slovinsku pravdepodobne z roku 3200 pred n. l. K zjednodušeniu transportu ťažkých predmetov (napr. kamenných blokov) sa pod tieto podkladali okrúhle kmene, ktoré môžeme považovať za prvé primití­vne kolesá. Najstaršie vykopávky potvrdzujú, že už starovekí­ Egypťania použí­vali takýto spôsob prepravy na budovanie pyramí­d. Najstaršie vyobrazenie dopravného prostriedku s kolesami bolo nájdené v Poľsku počas vykopávok v Bronocicach na tzv. Váze z Bronocic (asi 3600 pred n.l.). Ide o prvé grafické znázornenie dopravného prostriedku s kolesami na svete.
Prvé kolesá boli jednoduché drevené disky s otvorom na os. Neskôr sa začali použí­vať ľahšie kolesá, ktoré dali vznik čoraz rýchlejší­m dopravným prostriedkom použí­vaným na najrôznejšie účely.

Koleso3.jpg
Obr. 2: Vyobrazenie vozov ťahaných oslami v sumerskej "bitke pod vlajkou mesta Ur" (asi 2600 pred n.l.)


Komentárov
Vyhľadávanie RSS
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Predchádzajúci